Kod kuće kao na moru

Da li maštate da ste na plaži, u hladovini palme pijuckate piće, a zapravo ste upravo došli s posla?  Ove godine ljeto izgleda sigurno dosta drugačije nego što smo zamišljali na januaru, ali još uvijek imamo šansu da iz njega izvučemo maksimum.

Ukoliko niste u mogućnosti da ove godine odete na obalu, zašto ne biste obalsku atmosferu uselili u svoj dom? Uz ovih 6 koraka uredite svoj dom tako da svaki momenat proveden u njemu izgleda kao godišnji odmor!

  • Da biste postigli opuštajuću energiju, kao na godišnjem odmoru, potrebno je da u enterijer pustite što je moguće više prirodne svjetlosti. Sjajan trik jeste uvođenje ogledala koja, osim što su fenomenalan detalj, odlično reflektuju svjetlost u vaš prostor.
  • Kada birate namještaj, birajte komade zaobljenih ivica i jednostavnih linija. Neka se golim okom vidi koliko je ta fotelja udobna, mami na odmor i ljenčarenje. Ipak namještamo prostor za uživanje i odmor, a ne radnu sobu 😉 .
  • Pri izboru boja, držite se prirodne palete i neutralnih tonova. Dakle, bež, bijela, siva, nezaobilazna plava (tirkizna, svijetlo plava ili morsko plava, izbor je na vama) će vašu dnevnu sobu transformsati u pravu malu oazu za punjenje pozitivnom energijom.
  • Ukoliko ne možete da zamislite uređenje enterijera bez uvođenja dezena, predlažem da uvedete neke pruge kroz tekstil kao što su jastučnice, stolnjaci, tepisi ili posteljina. Ovo su elementi koje ćete vrlo lako da izmijenite ukoliko vam dosade, a da ne morate da opljačkate banku prije toga 😉 .
  • Pri izboru materijala vodite se istim principom kao i u izboru boja – prednost dajte prirodnim materijalima, kao što su pamuk, ratan, drvo. Pamučne navlake za stolice i garniture u dnevnoj sobi su sjajan izbor, lako se peru i održavaju, nemate stres da ćete nešto uprljati (posebno ukoliko je u pitanju vikendica, pa želimo da provedemo što više vremena vani, a što manje u održavanju prostorija). Isto važi i za podne prostirke kao i zastore za prozore. Drveni podovi i prostirke od prirodnih materijala, roletne od bambusa ili neki fini pamučni zastori za prozore će unijeti dašak plaže u vaš dom. Tekstura tih materijala stvara prijatnu atmosferu  u prostoru koja poziva na druženje.
  • Upotpuinte dom detaljima kao što su školjke, konopci, nautičke mape. Ali vodite računa da ne pretjerate sa tim apsolutno morksim detaljima, posebno ukoliko ne dekorišete zaista stan na obali mora. Unutrašnje biljke će oplemeniti svaki prostor, a u ovom slučaju možemo da biramo palmu ili limunovo drvo, u saksijama od pruća ili kamena. Držite se neutralinih tonova, oplemenite dom interesantnim detaljima i uživajte u svom domu svaki dan kao da ste na odmoru!

Ovo su samo neki prijedlozi kako možete svoj stan da pretvorite u oazu za odmor. Naravno da je dobra atmosfera i lijepa energija, od svih pomenutih detalja, nešto najbolje što može da bude u vašem domu, slažete li se? 

Pišite mi u komentaru koji biste savjet, od svih navedenih najprije poslušali pri dekorisanju vašeg doma!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *